Orosz Zoltán koncertje

Orosz Zoltán koncertje

Orosz Zoltán harmonikaművész koncertje

Helyszín: Karos Korzó

Időpont: 2021. november 12. 19:00

Orosz Zoltán a kortárs zenészek egyik legsokoldalúbb és legkiválóbb képviselője, eMeRTon- és Artisjus -díjas harmonikaművész. A hangszer szeretetét édesapjától örökölte, ő volt, aki tehetségére már korán felfigyelt, és az első harmonikát is tőle kapta négy éves korában. 10 évesen, korengedménnyel felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol a harmonika mellett orgonálni is tanult, többek között Lehotka Gábortól. A művész a világ számos pontján koncertezett már, és az észtországi, dániai, finn, belga, norvég, lengyel, spanyol, olasz és orosz harmonikafesztiválok után 1996-ban duója Bardóczy Attila előadóművésszel a Párizsi Nemzetközi Sanzonversenyen elnyerte a legjobb külföldi előadónak járó első díjat. A művész három egymást követő évben megnyerte az Országos Harmonikaversenyt felnőtt profi kategóriában. 2000-ben együttese megkapta a Magyar Rádió rangos elismerését az eMeRTon-díjat, majd stílusteremtő zenei tevékenységét 2008-ban Artisjus-díjjal ismerték el.

Orosz Zoltán zenei érdeklődése rendkívül összetett, a klasszikus zenétől a népzenék világán át a jazzig megannyi stílusban egyformán otthonosan mozog. E zenei sokszínűségnek köszönhetően munkásságának meghatározó eleme a zenei stílusok újragondolása, sajátos értelmezése, egyéni hangszerelési elemekkel való fűszerezése. A világzenén belül is egészen friss, önálló stílust képvisel, ahogy a jazzt és a Balkán népzenéjét ötvözve megteremtett egy új, egyedi hangzást, mely kifinomult zenei megoldásokkal, csak rá jellemző, rendkívül árnyalt billentési technikával mutatja be e hallatlanul izgalmas zenei világot. Modern hangszerelési ötletek, virtuóz „zenei párbeszédek”, improvizációk jellemzik a koncertjeit, fergeteges hangulatot teremtve a szabadtéri fesztiváloktól a sportarénák hatalmas színpadáig, Szingapúrtól Szibériáig, Amerikától Indiáig a világ minden táján.

Orosz Zoltán harmonikaművész mindig is törekedett arra, hogy minél szélesebb nyilvánosság előtt tegye ismertté a harmonika fantasztikus lehetőségeit, megannyi zenei stílusban bemutatva mindazt az árnyaltságot, dinamikát és szenvedélyt, ami e hangszert s megszólaltatóját jellemzi.

„A harmonika zenei lehetőségeit teljesen kiismerni lehetetlen vállalkozás egyetlen ember számára, hiszen az emberi élet véges, így túl rövid idő jutna e feladatra, ráadásul a hangszer folyamatosan megújul, így egyre több zenei stílus hiteles megszólaltatására is alkalmassá válik.”

Koncertjein igen sokféle zenei stílusból hallható válogatás, a francia sanzontól az argentin tangón át a legismertebb magyar vonatkozású dallamok virtuóz előadásáig, de nem hiányzik a koncertből a délszláv zene legszebb dallamainak bemutatása sem úgy, hogy abban a harmonika kiemelt szerepet játszik.

Jegy (elővételben): 3.900 Ft

Jegy (helyszínen): 4.200 Ft

Információ és jegyvásárlás: Tourinform iroda Zalakaros, Karos Korzó, Tourinform iroda Nagykanizsa
Tel.: +36 30 335 0597
       +36 93 340 421

E-mail: zalakaros@tourinform.hu
            korzo@zalakaros.hu

Tök jó Zalakaroson
← Előző Tök jó Zalakaroson