Borbarangolás Zalakaroson

Állomások

A túra állomásai:

 1. Zalakaros Tourinform iroda (Gyógyfürdő tér 10.)
 2. Parkerdei Pihenőhely
 3. Erdész Kilátó, Kilátó borozó
 4. Zsúpos présház (Határ u.)
 5. Naplemente terasz (Határ u.)
 6. Pincesor (Szent Orbán út)
 7. Arany Borozó (Szent Orbán út)
 8. Csire Pince, Fogadalmi kőkereszt (Szent Orbán út)
 9. Szent Orbán Borozó (Szent Orbán út)
 10. Szent Orbán Szobor, Hegykapu (Szent Orbán út)
 11. Kőkereszt (Hegykapu utca)
 12. Szűz Mária szobor (Tónai utca)
 13. Alsóhegyi szőlővölgy (Alsóhegyi utca)

Útvonal letöltése

Leírások:

 1. Zalakarosi Tourinform iroda: bortúránk kiinduló- és végpontja a Zalakaros központjában elhelyezkedő Tourinform Iroda. Amennyiben Nordic walking bottal vagy kerékpárral szeretnéd teljesíteni az útvonalat, itt lehetőséged nyílik bérlésre.
 2. Parkerdei Pihenőhely: a pihenőhelytől opcionálisan választható túraként bebarangolhatod a közeli Csiga-túra tanösvényt, amellyel kicsit lelassíthatsz és magad mögött hagyhatod a szürke hétköznapok rohanó világát. A tanösvény a Zalakarosi Parkerdő területén halad keresztül, hossza 1152 méter. A túra interaktív tábláin megszemlélheted az erdő élővilágát, a hangostáblákon pedig meghallgathatod ez egyes madárfajok énekét is.
 3. Erdészkilátó, Kilátó Borozó: Zalakaros egyik nevezetes pontján található a Kilátó, amelyből csodálatos panoráma tárul elénk. Jó idő esetén tisztán látható a Kis-Balaton, illetve a Balaton-felvidék is. A nemrégiben felújított Erdészkilátó tövében a Kilátó Borozó üzemel, amely finom zalai borokkal és kemencés ételekkel vár!
 4. Zsúpos présház: kb. 1860-ban épített fatalpas, karók közé tömött falú, présházból és belső pincéből álló, szép arányú épület. Déli bejárati oldalán végig keskeny tornác húzódik.
 5. Naplemente terasz: Zalakaros egyetlen olyan pontja, ahol teljes naplementében gyönyörködhetsz.
 6. Pincesor: a Szent Orbán utat és a Határ utat mindkét oldalon szépen rendben tartott, öreg borospincék, szőlőültetvények és gyümölcsösök szegélyezik. Csodálatos panoráma kísér végig.
 7. Arany Borozó: Zalakaroson a Szent Orbán út 20. szám alatti több mint 150 éves Arany Pincében jelenleg is hagyományos technológiával készül a bor. A pincében a régi fahordók és eszközök még megtalálhatóak. Erre alapozva a 2013-ban hozzáépített egységben már vendéglátás is működik. Kóstold meg a finom zalakarosi borokat és hozzá illő, válogatott mangalica hidegtálakat.
 8. Csire Pince, Fogadalmi kőkereszt: a pince a szőlőhegy egyik gyöngyszeme. Napjainkban, szépen felújítva a karosi szőlőhegy egyik nevezetessége ahol szívesen megkínálják a betérő vendéget egy pohár jó, zalakarosi borral. A kőkeresztet 1920-ban állította Németh József és felesége, Balhási Anna. A családnak sokáig nem született gyermeke, ezért megfogadták, ha Isten megajándékozza őket egy utóddal, akkor keresztet állítanak Isten dicsőségére. Egy év múlva Anna fiúgyermeknek adott életet, akit Jánosnak kereszteltek.
 9. Szent Orbán Borozó: a Deutsch családban a szőlőtermesztésnek és a bortermelésnek nemzedékekre visszanyúló hagyománya van. A tölgyfahordóban érlelt, finom borok kóstolása mellett megízlelhetjük a hagyományos, bográcsban és kemencében készült, falusi étkeket, totyogós házi rétest és egyéb, zalai ételkülönlegességeket.
 10. Szent Orbán Szobor, Hegykapu: Szent Orbán a szőlő és a hegy védőszentje, fából faragott szobor1996 óta áll a hegykapuban. Ekkortól fogva, minden évben Orbán napi Istentiszteletet tartanak Zalakaroson, amikor is borral meglocsolják Szent Orbán szobrát, hogy bő termést hozzon.
 11. Kőkereszt: a kőkeresztet Németh János és neje, Marton Katalin emeltette Isten dicsőségére és házasságuk 50. évfordulójára.
 12. Szűz Mária szobor: a Szűz Anya szobra egy zarándoklat során került a Goór család tulajdonába. Szűz Mária többször segített a családfő nagy betegségéből való felépülésében, így hálából a család a hegyi birtokán kegyhelyet állíttatott tiszteltére.
 13. Alsóhegyi szőlővölgy: a zalakarosiak életében mindig is fontos szerepet töltött be a szőlőtermesztés és a borkészítés. Más borvidékektől eltérően itt a szőlőtermesztés és annak feldolgozása helyileg nem különült el egymástól. Az árnyas fák, autentikus borospincék egyedi hangulata természetes nyugalmat áraszt.
Borbarangolás Zalakaros környékén
← Előző Borbarangolás Zalakaros környékén