Borbarangolás a Zala Völgyében

Állomások

Helyszín: Zalaszentgrót és környéke - Dötk, Zalaszentgrót, Zalabér, Vindornyaszőlős, Zalaszántó
Időtartam: 3 nap, 2 éjszaka
Időpont: folyamatos
Közlekedés: saját szervezésben, illetve igény szerint szervezetten
Megközelítés: Sümeg Zalaegerszeg közti útról Pakod község központjából

Útvonal letöltése

Első nap

 • 14:00: Dötk – Ökológiai- és Vidékfejlesztési Tájközpont: Szállás elfoglalása; Tájközpont bemutatása (ökológiai építészet, megújuló energiaforrások, energiapark megtekintése) Dötki Ökológiai Tájközpont az egyik legapróbb zalai faluban működik. A környezeti erőforrások fenntartható tartamos használatával kapcsolatos megoldásokat, modelleket mutat be az érdeklődőknek és használ a vendéglátásra, ökoturisztikai és erdei iskolai, valamint más oktatási célokra létrehozott ökoházban. Az étkezést a zalabéri Szent Antal fogadó konyhája biztosítja.
 • 16:00: Dötk – Borház:
  Zalai Borút Egyesület bemutatása: A Zalai Borút Egyesület 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy közhasznú tevékenységével elősegítse a Zalai Borvidék kulturális és történelmi örökségének megóvását, kultúrájának hagyományainak megőrzését.
  18:00: Séta a pakodi hegyen: 200 éves zsúpfedeles pince megtekintése: Kellemes félórányi sétával érkezünk az Ökorégió Alapítvány által felújított 200 éves zsúpfedeles pincéhez.
  19:00 Vacsora borkóstolóval a Martincsevics pincében: Az 1914-ben épült családi pince a pakodi hegyoldalban várja a zalai ízek, és gazdag zalai borok kedvelőit. A Martincsevics pincében töltött időt a finom borok kóstolgatása mellett István gazda anekdotái teszik még emlékezetesebbé.
 • 22:00: Szállás (Dötk, Ökorégió): Az Ökorégió Alapítvány húsz főt befogadó ifjúsági szálláshellyel egészíti ki a tájházban lévő szállás lehetőségét.

Második nap

 • 8:00: Reggeli a szálláshelyen
 • 9:00: Városnézés a 100. magyar városban, Zalaszentgróton: Romtorony, Katolikus templom, Batthyány kastély és kastélypark, Kiskastély, Kőhíd, Zalaszentgrót nevét egykori templomának védőszentjéről, Szent Gellértről (Geroldus) kapta.
  Batthyány kastély és kastélypark: A középkori épületet a XVI-XVII. században építették ki, majd a várkastély felhasználásával épült a mai barokk-copfstílusú kastély 1787-ben. Kovácsoltvas kapuja külön figyelmet érdemel.
 • 10:30: Borkóstoló borkorcsolyával a Budai pincében: Séta a csáfordi hegyen, kürtöskalács sütés; a Budai család vendégháza Zalaszentgróton Felsőcsáford hegyen található. A vendégháztól panorámás kilátás nyílik a városra, a Balaton – felvidéki hegyekre, a Somló hegyre és a Bakony magasabb pontjaira.
 • 12:30: Ebéd borkóstolóval a Sebestyén Borházban: A közútról az útba igazító táblák segítségével könnyen megközelíthető Borházban, szíves vendéglátásban, gasztronómiai élvezetekben, ízletes borokban lelheti örömét az éhes és szomjas vendég.
 • 14:00: Fürdés a Szent Gróth Termálfürdőben: A város zajától távol csendes környezetben várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat a Szent Gróth Termálfürdő.
 • 18:00: Vacsora borkóstolóval a Rába pincében az aranyodi hegyen: Egész évben szeretettel várják a finom házias ízeiről, zamatos borairól ismert családias hangulatú Rába pincébe a vendégeket.
 • 20:00: Szállás elfoglalása a Zalabérben Mörkné Remm Gitta falusi vendéglátónál: Zalabér központjában kialakított ifjúsági és kerékpáros szálláshely várja a pihenni vágyókat. A régi stílusában felújított épület kényelmes és praktikus belsővel szolgálja a vendégeket.

Harmadik nap

 • 8:00: Reggeli a szálláshelyen: Kontinentális reggeli, ízletes tea, kávé indítja a napot.
 • 9:00: Kovácsi hegyi túra:
  Vindornyaszőlős – bazalt folyosó, Vadlánylik barlang; A Kovácsi-hegy 200 m hosszú bazaltutcája páratlan földtani képződmény, benne lakásokra emlékeztető barlangokkal, hasadékokkal.
  Zalaszántó- Sztupa, tanösvény, buddhista szentély, Kotsy malom: A Kovácsi-hegy keleti oldalán Vindornyaszőlősről is könnyű túrával megközelíthető, Európa legnagyobb buddhista sztúpája, amit a Buddha ereklye és egy 11 m-es életfa köré emeltek
 • 12:00: Ebéd borkóstolóval: A Zalai Borút Egyesület állomáshelyén a zalaszántói Turul vendéglőben, ahol a gasztronómiai hagyományok gazdagságát tapasztalhatjuk meg.